jul. 21, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

De wie, wat, waar en waarom van tanden bleken

Een stralend witte lach. Dat willen we allemaal wel. Maar helaas is niet iedereen het gegeven. Bij de een ogen tanden geler omdat ze zijn aangetast door zuren, bij de ander omdat het erfelijk bepaald is. Voor de mensen met zo’n gebit is er een oplossing: tanden bleken. In dit blog lees je wat het is, hoe het in zijn werk gaat en of je het ook zelf kan doen.

Content

Wat is tanden bleken?

Tanden bleken is het witter maken van inwendig verkleurde tanden. Dat kan op twee manieren, met waterstofperoxide of een vulling. Welke behandeling geschikt is voor jouw gebit, is afhankelijk van de toestand van je tand(en).

  • Dode tand: de binnenkant van je tand bestaat uit de pulpa, de zenuw van je tand. Als deze zenuw afsterft, spreken we van een dode tand. Een dode tand kan geel, grijs of zelfs blauw kleuren.

    Voor de behandeling van zo’n tand gebruikt een tandarts bleekstof en een vulling. Hij verwijdert de originele vulling, spuit bleekstof in en isoleert de stof met een vulling. Als de tand de juiste kleur heeft, verwijdert de tandarts de bleekstof en wordt de definitieve vulling geplaatst. 

  • Levende tand: een gezonde tand noemen we een levende tand. Zo’n tand kan geel ogen doordat je glazuur doorzichtig is.

    De behandeling van een levende tand wordt van buitenaf gebleekt met waterstofperoxide. De tandarts isoleert je tand, brengt de waterstofperoxide aan en activeert de stof met een speciale lamp. 

Hoe lang blijven gebleekte tanden wit?

Je gebleekte tanden blijven niet altijd wit. Als de behandeling goed is uitgevoerd, geniet je maximaal zo’n 2 tot 2,5 jaar van een witte lach. Dat is overigens ook sterk afhankelijk van je eet- en drinkgewoonte. Door met name koffie, rode wijn, thee en roken neemt het effect snel af.

Tanden zelf bleken

Bleekpoeder, -strips, -tandpasta en zelfs hele sets. Online worden veel producten aangeboden waarmee je je tanden thuis kan bleken. Dat lijkt ideaal. Maar het is mooier dan het lijkt. Want zelf je tanden bleken is niet zonder risico. Het maakt je tand gevoeliger en kan onherstelbare schade opleveren. Het inslikken van een grote hoeveelheid waterstofperoxide kan zelfs hele grote gevolgen hebben. Daarom zijn er strenge regels omtrent bleekmiddelen voor tanden. In Nederland mogen alleen producten met minder dan 0,1% waterstofperoxide vrij verkocht worden. Deze hoeveelheid is echter niet voldoende om je tanden goed te bleken.

Wil je je tanden bleken? Overleg dan altijd met je tandarts of mondhygiënist welke behandeling geschikt is voor jouw gebit.