jul. 28, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Waarom je kies pijn doet bij het drinken van koud water

Voor bijna de helft van de Nederlanders is het eten van een ijsje, het drinken van koude cola of het inademen van heel frisse lucht geen pretje. Zij ervaren een nare tinteling als een kies in aanraking komt met kou. Dat komt door gevoelige tanden. Maar hoe komt het dat je kies gevoelig is voor kou? En wat is de oplossing voor gevoelige tanden?

Content

Wat zijn gevoelige tanden?

Eigenlijk heeft iedereen gevoelige tanden. In de binnenkant van een iedere kies zit namelijk de pulpa, een zacht weefsel dat bestaat uit zenuwen en bloedvaatjes. Het is ook die pulpa die een vervelend signaal afgeeft bij aanraking met de kou van jouw koude water. Gelukkig beschermt je tandglazuur en je tandvlees de pulpa tegen eten en drinken. Tenzij je tandglazuur of tandvlees beschadigd is. Teruggetrokken tandvlees, gaatjes, tandenknarsen en zuren zorgen ervoor dat je tand niet meer (volledig) beschermd is, waardoor je koude drankje je zenuwen kan bereiken. En dat is het geval bij mensen met gevoelige tanden. 

Gevoelige tanden voorkomen

De problemen rondom gevoelige tanden ontstaan vaak door slechte mondhygiëne. Achterblijvende etensresten tasten het glazuur en tandvlees aan en veroorzaken openingen. Het voorkomen van gevoelige tanden begint daarom bij goed poetsen. Want hoewel de naam het niet doet vermoeden, is tandenpoetsen niet alleen goed voor je tanden. Ook je tandvlees heeft er baat bij. Poets iedere dag minimaal twee keer twee minuten met een geschikte tandenborstel en gebruik tandpasta mét fluoride. Fluoride beschermt je tanden namelijk tegen zuren uit etensresten en dranken. Reinig je gebit daarnaast met rubberen tandenstokers of ragers. Zo verwijder je etensresten waar je met je tandenborstel niet bij kan.


Oplossing voor gevoelige tanden

Heb je last van gevoelige tanden? Breng dan een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen bepalen waar de gevoeligheid precies vandaan komt en bepalen welke behandeling nodig is. Bij gaatjes lost de specialist het probleem op met een vulling. Teruggetrokken tandvlees verhelpt hij vaak met een middeltje dat de routes naar de pulpa dicht.