aug. 22, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Bultjes op tong: oorzaak en behandeling

Bultjes op de tong kunnen vreemd voelen en je zorgen baren. Een gezonde tong herken je aan de roze kleur en is enigszins bobbelig. Die structuur is kenmerkend voor de smaakpapillen. Aan de voorkant van de tong zitten de kleine smaakpapillen en achter op de tong de grote smaakpapillen. Vooral die laatste zien eruit als bultjes. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Mocht je toch een bultje op je tong voelen of zien, dan kan dit verschillende redenen hebben.

Content

Oorzaken bultjes op tong

Bultjes op de tong komen veel voor en zijn vaak onschuldig. De belangrijkste oorzaken zijn:

Schade aan de tong

Dit is de meest voorkomende oorzaak. Dit ontstaat bijvoorbeeld nadat je tijdens het eten of praten hard op je tong bijt. Ook wanneer je rookt of iets eet wat scherp, zuur of pittig is, kan dit irritatie geven. Hierdoor kan er een pijnlijk bultje ontstaan, zoals door het opzwellen van de smaakpapil. Dit trekt vanzelf weg. 

Aften

De precieze oorzaak van aften is niet bekend. Toch zien we deze witte bultjes vaak ontstaan bij een verminderde weerstand. Het aanraken of kapot maken van de aft kan de klachten verergeren. Het beste behandel je de aft voordat die pijnlijker wordt. Met GUM® AftaClear® breng je een beschermend laagje aan en verminder je de zenuwprikkels. Dit geeft gedurende 2 tot 4 uur pijnverlichting, waardoor de aft beter kan genezen. Je kunt de aft producten van GUM twee tot drie keer per dag gebruiken. Binnen een week of twee zal het witte bultje verdwijnen. Is de aft erg groot? Het proces verloopt dan langzamer, de genezing kan in dat geval een paar weken tot maanden duren. 

Infecties, zoals herpes of syfilis

Bij herpes wordt al snel gedacht aan een koortslip, omdat dit het meest zichtbare symptoom is. Toch kan het virus ook blaasjes veroorzaken op of onder de tong, het tandvlees en het wangslijmvlies. Dit herstelt vaak binnen enkele dagen. 

Een zweertje in de mond door syfilis is kenmerkend voor de eerste fase van deze ziekte. Later gaat dit gepaard met griepachtige verschijnselen. In Nederland komt deze ziekte bijna alleen voor bij mannen die seks hebben met mannen (96%) [1] [2]. Voor genezing van deze ziekte is antibiotica vereist. 

Allergieën

Wanneer je allergisch bent voor bepaalde voedingsproducten, kan dit een allergische reactie uitlokken. Bultjes op de tong kunnen daar een symptoom van zijn. Merk je dat je gehele tong opzwelt? Ga dan onmiddellijk naar de huisarts. Een gezwollen tong kan namelijk voor ademhalingsproblemen zorgen, dus acute medische hulp is vereist. 

Kanker

Trekt het bultje op je tong niet weg? Of merk je dat deze hard is? Of dat je juist veel bultjes hebt aan één zijde van je tong? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan het nader onderzoeken. Het bultje hoeft niet altijd pijn te doen, maar kan soms problemen geven met eten, slikken of praten [3]. Hoewel deze tongkanker zelden voorkomt, blijken een slechte mondhygiëne en een slecht passende gebitsprothese risicofactoren. Toch vormen alcohol en tabak het grootste risico [4]. Met name wanneer deze twee veel geconsumeerd worden.

Wat kun je eraan doen?

De meeste bultjes gaan binnen enkele dagen vanzelf weg. Toch kun kunnen deze tips je helpen om de bultjes te voorkomen en verhelpen:

  1. Vermijd zuur, pittig of scherp eten.

  2. Stop met roken.

  3. Matig het consumeren van alcohol.

  4. Blijf van het bultje af en maak het niet kapot.

  5. Pas een goede mondverzorgingsroutine toe en bezoek minstens eenmaal per jaar je tandarts. Dit helpt je om goede bacteriën te behouden en van slechte te ontdoen.

  6. Gebruik bij aften producten om de zenuwprikkels te verminderen en het mondslijmvlies te kalmeren.

  7. Ga met (aanhoudende) klachten naar je huisarts of tandarts.

  8. Reinig tot slot je tong met een tongreiniger, ook wel tongschraper genoemd. Hiermee verwijder je effectief bacteriën van je tong. Wat je bovendien kan helpen je adem fris te houden. 

 

 

ONTDEK DE GUM® HaliControl® PRODUCTEN

Deze 2 in 1 Tongreiniger maakt het je mogelijk om de bacteriën die slechte adem veroorzaken, effectief van de tong te verwijderen. Dagelijkse reiniging van de tong, na het tandenpoetsen, zal je weer een frisse en gezonde adem geven.

Verwante artikelen