Tandjes baby - wanneer begint het, hoe verloopt het proces en hoe kun je de pijn verlichten?
Het krijgen van tandjes is een moeilijke periode, voor zowel de baby als ouders. Baby’s die tandjes krijgen, hebben meestal vervelende klachten, zoals jeuk en pijnlijk tandvlees. Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om de pijn voor je kleintje te verlichten?
Wanneer krijgt een baby de eerste tandjes?
Tandjes krijgen is een langzaam proces. In feite begint de ontwikkeling van het melkgebit al rond de zesde week van de zwangerschap. Vanaf dat moment ontstaan er tandknoppen die geleidelijk het glazuur bedekken. Na de geboorte groeien de tandknoppen nog door. Wanneer de hele tand volledig bedekt wordt, begint de wortelontwikkeling. De groei van de wortel laat de tandjes zichtbaar worden, doordat de wortel de tandkroon door het tandvlees drukt.
De eerste tandjes bij een baby verschijnen ongeveer rond de 6 maanden, maar dit is geen vaste regel. Elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo dat gedeeltelijk afhangt van de genen. Maak je dus geen zorgen als je kindje eerder of later is. Als de mama of papa vroeg hun eerste tandjes kregen (bijvoorbeeld na 3 tot 4 maanden), zal dit waarschijnlijk ook gebeuren bij de baby. Het is dus normaal als je kindje wat eerder of later is, maar gemiddeld komen de tandjes op de volgende leeftijden door:
• Ongeveer 5 - 9 maanden: de eerste melktanden verschijnen in de onderkaak;
• Ongeveer 5 - 12 maanden: de twee middelste tanden in de bovenkaak komen door;
• Ongeveer 9 - 13 maanden: zowel boven als beneden komen de vier tanden links en rechts van de middelste snijtanden tevoorschijn;
• Ongeveer 10 - 18 maanden: de eerste kiezen verschijnen! Zowel links als rechts verschijnen de boven- en onderkiezen;
• Ongeveer 15 - 20 maanden: de hoektandjes komen door;
• Ongeveer 23 - 31 maanden: als laatste komen de achterste vier kiezen door.
Hoelang duurt het doorkomen van de eerste tandjes?
Het doorkomen van eerste tandjes bij kinderen is een lang proces en duurt meestal tot een kindje 31 maanden oud is. Voor de derde verjaardag heeft een kind een volgroeid melkgebit met twintig melktanden. Komen de eerste 12 maanden geen tandjes door? Dan is het aan te raden om een bezoek aan de tandarts brengen.
Tandjes krijgen – hoe herken ik de symptomen?
Meestal merk je goed wanneer je baby tandjes krijgt, maar klachten kunnen per baby verschillen. Niet elk symptoom hoeft ook bij jouw kindje voor te komen. De volgende symptomen komen vaak voor bij baby’s die tandjes krijgen:
• handen en voorwerpen in de mond steken;
• kwijlen;
• gezwollen en rood tandvlees;
• jeuk en pijn aan het tandvlees;
• verhoogde temperatuur (niet hoger dan 38 °C, en niet langer dan 3 dagen);
• problemen met in slaap vallen en ’s nachts vaker wakker worden;
• verminderde eetlust;
• zeuren, prikkelbaar zijn en huilen.
Ongeveer een maand nadat het eerste tandje door het tandvlees is gekomen, krijgt een kindje vaak klachten.
Sommige kinderen krijgen last van ernstigere symptomen, zoals een loopneus, kortdurende hoestbuien, huiduitslag, jeuk aan het oor, verkleuring van de ontlasting, diarree of braken. Houden deze klachten langer aan? Raadpleeg dan de huisarts
Ontdek wanneer melktanden uitvallen en of dit pijn doet
Tips bij doorkomende tandjes
Voor zowel de baby als de ouders is het doorkomen van tandjes een vervelende tijd. Om de klachten van je baby te verminderen kun je het gezwollen tandvlees masseren. Dit doe je met een steriel wattenstaafje gedrenkt in gekookt water, een watje om je vinger of een speciale siliconen tandenborstel.
Ook bijtringen zijn goed bij doorkomende tandjes. Vooral een bijtring die je kunt koelen is fijn, deze verzacht de pijn bij je baby. En natuurlijk zijn aandacht en liefde altijd een goed middel. Geef je baby een extra knuffel, of ga een stukje lopen met de draagdoek.
Daarnaast zijn in de apotheek veel producten voor pijnverlichting verkrijgbaar, zoals tandjeszalf of tandgel die je rechtstreeks op het tandvlees aanbrengt. Dit heeft een ontstekingsremmende en verdovende werking.
Als het doorkomen van tandjes erg pijnlijk is, kun je je baby ook een paracetamol geven. Zorg er altijd voor dat je op de bijsluiter kijkt welke dosis je baby hiervan mag hebben.
Hoe verzorg je de eerste tandjes van je baby?
Wanneer het eerste tandje doorkomt, is het tijd om je te verdiepen in de verzorging. Allereerst is het belangrijk om een speciale tandenborstel voor je baby te kopen.
Een babytandenborstel heeft een kleine kop die geschikt is voor de mond van een kind. Zachte borstelharen zorgen voor een zachte reiniging van de tanden en het tandvlees. Dankzij de handgreep kun je de borstel gemakkelijk draaien tijdens het tandenpoetsen. Voor oudere kinderen kun je daarnaast een speciale tandpasta aanschaffen die tandplak effectief verwijdert en de tanden beschermt tegen bederf.
De hierboven gepresenteerde inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te bevorderen en is geen vervanging voor professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd een arts of apotheker.