Hoe mondgezondheid jouw algehele gezondheid beïnvloedt
Meer algemeen bekend als tandvleesaandoeningen, parodontitis is de zesde meest voorkomende gezondheidstoestand wereldwijd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie treffen ernstige parodontale aandoeningen ongeveer 19% van de wereldbevolking, en meer in het algemeen treffen mondziekten ongeveer 3,5 miljard mensen.

Mondgezondheidsproblemen komen verbluffend veel voor in onze samenleving. En dit wordt des te urgenter als je kijkt naar de diepe, complexe, bidirectionele relatie tussen je mondgezondheid en je algehele gezondheid.
Associaties tussen parodontale aandoeningen en systemische aandoeningen (d.w.z. die het hele lichaam beïnvloeden) zijn op grote schaal bestudeerd, vaak toegeschreven aan de aanwezigheid van bacteriën in de bloedbaan en pro-inflammatoire eiwitten die andere delen van jouw lichaam kunnen beïnvloeden. Deze associaties treden op via gedeelde onderliggende paden en blootstelling aan gemeenschappelijke risicofactoren, zoals leeftijd, sociaaleconomische status en levensstijlkeuzes.
Wetenschappelijk onderzoek heeft ons geholpen deze verbanden duidelijker te begrijpen, wat het belang onderstreept van het beheer van deze risicofactoren en prioriteit geeft aan uitstekende mondzorg voor mensen met predisponerende eigenschappen.
Hier zullen we enkele van de bekende associaties tussen mondgezondheid en algehele gezondheid onderzoeken, inclusief links naar systemische ziekten, zwangerschapsimplicaties en een reeks andere mogelijke associaties.
Mondgezondheid en systemische ziekten
Zoals we in het verleden hebben onderzocht, heeft onderzoek tientallen verbanden aan het licht gebracht tussen systemische gezondheidsproblemen en tandvleesaandoeningen. Uitgebreid uitgelegd in het gelinkte artikel, zijn deze systemische verbanden gezien met een aantal veel voorkomende aandoeningen, waaronder:
- Suikerziekte
- Hart- en vaatziekten
- Ziekte van Alzheimer
- Kanker
- Reumatoïde artritis
Het is duidelijk dat dit allemaal zeer ernstige gezondheidsproblemen zijn. Als je een genetische aanleg hebt voor een van hen, is het verstandig om extra nadruk te leggen op het goed verzorgen van je tanden en tandvlees om mondgezondheidsproblemen te voorkomen die niet-overdraagbare ziekten zoals deze kunnen verergeren of compliceren. Maak uzelf vertrouwd met de symptomen en indicatoren van elk en neem een proactieve benadering om met zowel jouw tandarts als arts te communiceren over eventuele zorgen.
Mondgezondheid en zwangerschap
Tijdens de zwangerschap raden we aan om vooral rekening te houden met het verband tussen je mondgezondheid en de algehele gezondheid - om nog maar te zwijgen van de algehele gezondheid van je kleintje!
Veel vrouwen - maar liefst 67-100% - ervaren gingivitis tijdens de zwangerschap, zelfs degenen die goed voor hun mondgezondheid zorgen en in het verleden misschien niet dergelijke problemen hebben gehad. Dit is niets om ongerust over te zijn! Deze verhoogde ontstekingsreactie is de natuurlijke reactie van het lichaam op een toename van geslachtshormonen.

Wetende dat je tandvlees een beetje extra zacht en gevoelig kan zijn, wees voorzichtig maar opzettelijk met je mondverzorgingsroutine, zelfs in het midden van zwangerschapsgingivitis.
Poets twee keer per dag met fluoridetandpasta en zorg ervoor dat u elke dag interdentaal reinigt.
Enkele andere mondgezondheidsfactoren om in gedachten te houden tijdens een zwangerschap:
- Vrouwen ervaren soms een toename van de speekselproductie tijdens de zwangerschap. Dit is normaal.
- Voor degenen die ochtendmisselijkheid ervaren, is het raadzaam om uw tanden niet binnen een uur na het braken te poetsen, omdat het maagzuur uw tanden gevoeliger kan maken voor slijtage door de schuurmiddelen in tandpasta.
Andere algemene gezondheidsimplicaties van mondgezondheidsproblemen
Studies hebben een aantal kleinere en subtielere gezondheidseffecten geïdentificeerd die terug te voeren zijn op mondgezondheid, waarvan sommige verband kunnen houden met de hierboven genoemde systemische gezondheidsproblemen.
1. Gebrek aan eetlust
Er zijn studies geweest over de relatie tussen slechte mondgezondheid en eetstoornissen, maar op een meer algemeen niveau hebben tand- en tandvleespijn de neiging om eetgewoonten te veranderen om de eenvoudige reden dat het pijn kan doen om te bijten en te kauwen. Als u merkt dat mondgezondheidsproblemen van invloed zijn op uw verlangen of vermogen om het voedsel te eten dat u normaal gesproken geniet - vooral die welke helpen om gingivitis op afstand te houden - moet dit dienen als een onmiddellijke aanleiding om naar uw tandarts te gaan.
2. COVID-19 ernst
Terwijl de coronaviruspandemie over de hele wereld blijft woeden, is het van vitaal belang dat we allemaal waakzaam blijven voor de vele gevolgen en implicaties ervan. Het verband tussen mondgezondheid en COVID-19 is meer in beeld gekomen door onderzoek van de medische gemeenschap.
Er zijn aanwijzingen dat gevorderde tandvleesaandoeningen een persoon meer kans kunnen geven op complicaties van ongeveer COVID-19, waaronder IC-opname, behoefte aan beademingshulp en overlijden. Tegelijkertijd kan een goede mondgezondheid fatale afloop verminderen.
3. Depressie
Een studie van meer dan 13.000 patiënten uit huisartsenpraktijken in het Verenigd Koninkrijk "toonde een verband aan tussen chronische gingivitis en daaropvolgende depressie." De link werd gezien bij mannen en vrouwen van alle leeftijdsgroepen.
Dit is vooral verontrustend omdat het kan leiden tot zelfvoorzienende patronen en een verslechterende mondgezondheid. Zoals Dr. Samuel Low uitlegde in een i nterview met DentistryIQ:
Mensen over de hele wereld worstelen met hun geestelijke gezondheid tijdens de uitdagende tijden waarmee we worden geconfronteerd. Als je onder hen bent, voel je dan niet alleen en aarzel niet om hulp te zoeken.
Wat moet je doen?
Zoals deze belangrijkste voorbeelden herhalen, zijn uw mondgezondheid en algehele gezondheid op diepgaande en fundamentele manieren met elkaar verbonden. Als u een van deze effecten opmerkt en vermoedt dat ze op de een of andere manier verband houden met uw mondgezondheid, is het de moeite waard om contact op te nemen met uw arts en tandarts om een plan te vormen.
Gebruik deze informatie over het algemeen als een motivator om een gezonde levensstijl te creëren en te behouden die zowel uw mond- als algehele gezondheid beschermt!
Het verminderen van risicofactoren voor levensstijl, zoals roken, drinken, slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging, kan uw welzijn op meerdere manieren ten goede komen.