okt. 13, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Bruxisme: wat zijn de gevolgen van tandenknarsen?

Misschien heb je je partner al eens betrapt op het onbewust over elkaar schuiven van de tanden in de slaap. De kaken gaan heen en weer en dat maakt een opvallend luid, soms zelfs akelig, geluid. In dat geval is je partner aan het knarsetanden. Wat het precies is, wat de gevolgen zijn en wat je ertegen kan doen, lees je in deze blog.

Content

Wat is tandenknarsen?

In de tandheelkunde noemen we tandenknarsen ‘een periodieke bewegingsstoornis aan het tandstelsel’. Knarsetanden is het met grote kracht over elkaar bewegen van de tanden. Het levert een luid en akelig geluid op. Over het algemeen tandenknarsen patiënten tijdens de slaap en hebben ze het zelf niet in de gaten.

Bij wie komt tandenknarsen voor?

Tandenknarsen komt voor bij ongeveer 10 tot 20% van de Nederlandse bevolking en is van alle leeftijden. Zowel kinderen als volwassenen hebben ermee te maken.

Wat zijn de gevolgen van knarsetanden?

Over het algemeen is knarsetanden onschuldig. De stoornis gaat vaak vanzelf weer over. Toch kan je er flink last van hebben. Zeker omdat tandenknarsen ook pijn in de kaakspieren of hoofdpijn kan opleveren. Langdurig tandenknarsen heeft zelfs tandslijtage, en vervolgens zwak glazuur en gevoelige tanden tot gevolg. Bezoek daarom altijd de tandarts wanneer je merkt dat je tandenknarst. De arts kan klachten verminderen door het gebit te versterken.

Wat is de oorzaak van tandenknarsen?

De oorzaak van knarsetanden is niet altijd aan te wijzen. Er zijn meerdere factoren die tot knarsetanden kunnen leiden, zoals:

  • Slaapstoornissen
  • Stress
  • Erfelijkheid
  • Drugs
  • Medicijngebruik

Is er een behandeling tegen bruxisme?

Heb je veel last van tandenknarsen? Maak dan een afspraak bij de tandarts. Hij of zij beoordeelt je gebit en bekijkt of er een behandeling tegen je bruxisme mogelijk is. Dit zijn de opties:

Opbeetplaat

Bij tandslijtage door tandenknarsen kiest een tandarts regelmatig voor een opbeetplaat. Zo’n opbeetplaat is een uitneembaar en op maat gemaakt bitje dat precies op jouw tanden past. Het bitje beschermt je tanden tijdens de slaap tegen het knarsen. De plaat vermindert het knarsen dus niet.

Krijg je een opbeetplaat aangemeten? Houd er dan rekening mee dat de eerste dagen erg onwennig kunnen zijn. De kans is groot dat je in het begin te maken krijgt met speekselvorming, een droge mond of het gevoel dat tanden niet meer goed op elkaar passen. Dat is normaal.

Ontspanningsoefeningen

In tegenstelling tot de opbeetplaat houden ontspanningsoefeningen zich wél bezig met het verminderen van knarsen. Als je langdurig tandenknarst, wordt het een gewoonte. Ontspanningsoefeningen doorbreken die gewoontes en geven je kaken rust.

Spierverslapper

In uitzonderlijke gevallen kiest een arts voor spierverslappers. Deze spierverslappers verzwakken je kauwspier voor een aantal maanden, waardoor het tandenknarsen vermindert. Zo leer je de slechte gewoonte af. Wanneer je kauwspier weer aansterkt, is de behoefte om te knarsetanden voorbij.


Gerelateerde artikelen