7 dingen die je niet wist over je mondgezondheid
1. Tandbederf is blijvend en kan niet worden teruggedraaid
Zodra het tandglazuur beschadigd is, is het enige dat je kunt doen proberen verder bederf te voorkomen. Wat je kunt doen is een proactieve aanpak voor de gezondheid van je gebit door middel van tandpasta en mondspoelmiddel die fluoride bevatten om je tanden te beschermen en te remineraliseren.
2. Mondgezondheid is de toegangspoort tot je algehele gezondheid
Je tandvlees speelt een belangrijke rol ten aanzien van de gezondheid van je mond en je algehele gezondheid. Het helpt je lichaam te beschermen tegen infecties en complicaties. Dus wanneer de gezondheid van je tandvlees op de proef wordt gesteld, geldt dat ook voor de rest van je lichaam. In feite zijn ernstige tandvleesaandoeningen gerelateerd aan een aantal ernstige aandoeningen, met inbegrip van diabetes, hart-en vaatziekten en beroertes.
3. Tandplak is je grootste vijand
Tandplak is de bron van al het (of in elk geval het meeste) kwaad. De schadelijke bacteriën die leven in je mond maken gebruik van suikers en voedselresten. Tandplak is in het begin plakkerig en gelig, maar wanneer het niet wordt verwijderd, kan het veranderen in tandsteen. Tandsteen kan alleen door een tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. De bacteriën zetten de voedselresten en suikers om in zuren, wat gaatjes kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je tandplak voorkomt door tweemaal per dag je tanden te poetsen en te reiniging tussen tanden en kiezen.
4. Je mond bevat meer dan 800 verschillende soorten bacteriën!
Je mond is een zeer complex bioom. De gemiddelde gezonde mondholte bevat ongeveer 800 verschillende soorten bacteriën. Elke tand herbergt meer dan een miljard bacteriën. Met een evenwichtige mondflora heeft je lichaam een sterk en natuurlijk afweersysteem tegen ziekten. In dit geval zijn de goede en slechte bacteriën in een goed evenwicht met elkaar.
5. Volg de 2 X 2-regel bij het tandenpoetsen
Je bent waarschijnlijk een doorsnee poetser, maar weet je zeker dat je je tanden op de juiste manier poetst? Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen je het meeste uit je dagelijkse mondverzorging haalt:
- Poets je tanden twee keer per dag met een zachte borstel, gedurende 2 minuten (het is gemakkelijk te onthouden: '2 x 2').
- Houd je tandenborstel in een hoek van 45° tegen je tanden en tandvlees en poets in zachte heen- en weergaande bewegingen. Bij een elektrische tandenborstels maakt de borstel de beweging.
- Poets eerst de binnenkant van de tanden en kiezen, dan de buitenkant en als laatste de bovenkant. Dat zijn de kauwvlakken.
- Poets je tanden niet te hard.
- Vervang je tandenborstel (of de kop van je elektrische tandenborstel) minstens elke 3 maanden, of zodra je ziet dat de borstelharen uit elkaar gaan staan.
- Vergeet niet om ook je tandvlees en tong te poetsen.
6. Goede mondgezondheid vraagt om meer dan alleen tandenpoetsen
Om ervoor te zorgen dat je het beste resultaat verkrijgt, bevelen we aan om een 3-stappen-plan voor je mondverzorging te gebruiken :
- Poets je tanden (onthoud: '2 x 2'). Kies voor een tandenborstel met zachte borstelharen en een fluoride tandpasta.
- Reinig tussen je tanden en kiezen met behulp van een stokers, ragers of floss, voor die plekken in de mond die niet bereikt kunnen worden met een tandenborstel.
- Als laatste kun je een fluoride mondspoelmiddel gebruiken.
7. Je mondhygiënist kan niet toveren
Als je dacht dat één bezoek aan je mondhygiënist per jaar genoeg is om tandplak te voorkomen voor de rest van het jaar, dan heb je het fout. Je mondhygiënist heeft een grote positieve invloed op je mondgezondheid (en twee bezoeken per jaar is zeker nodig), maar goede mondverzorging begint thuis. Zorg ervoor dat al het harde werk van je tandarts / mondhygiënist niet voor niets is geweest en je dit thuis handhaaft met het drie-stappen-plan. Daarom zullen ze de volgende keer bij zijn om je te zien.
Kun je extra hulp gebruiken bij het verbeteren of onderhouden van je mondhygiëne, dan hebben wij dé oplossing voor je.